Retro Game Console

Retro Game Console

Maak je eigen game console waar je verschillende retro games kan op spelen.

Deze handleiding werd ontwikkeld door Cristina en Benny voor Maakbib.

Benodigdheden

Materialen:

Materialen

Gereedschap:

 • Lijmpistool
 • Kleine schroevendraaier
 • Suikertje zoals op de foto
 • Soldeerbout en soldeer tin indien nodig
 • Tools

  Stap 1: Doosje lasercutten

  Als je 1 game console wilt maken download je dit bestand, maar als je zo veel mogelijk wilt laseren download je best het bestand met 10 doosjes.

  ScreenshotSvg gameconsole12

  Stap 2: Doosje maken

  Je begint bij de onderkant van het doosje waar deze 2 stukjes opgelijmd moeten worden.

  gameconsole4

  Nu moet je weten wat voor knop je gaat gebruiken. Er zijn 2 mogelijkheden, PCB knoppen gebruiken (links) of losse knoppen gebruiken (rechts) welke je met de houtstukjes moet verhogen, zie hieronder.

  gameconsole5

  gameconsole6 gameconsole7

  Als je daarmee klaar bent kan je al de stukken één voor één aan elkaar lijmen, maar vergeet niet dat de bovenkant nog niet mag gelijmd worden!

  gameconsole8 gameconsole9

  gameconsole10 gameconsole11

  Stap 3: De bedrading van de componenten

  We gaan nu onderstaande connecties bij onze componenten doen.

  Bedrading

  Om het scherm eerst te testen kunnen we deze pinnen al aansluiten aan de Arduino Nano:

  Nano   TFT Scherm
  5V   Vcc
  Gnd   Gnd
  8   RESET
  9   AO
  10   CS
  11   SDA
  13   SCK
  3.3V   LED


  Nu kunnen we beginnen aan de andere connecties.
  De arduino moet aan deze pinnen draadjes hebben:

  gameconsole13

  Voor de volgende stappen gaan we deze componenten nodig hebben.

  gameconsole14

  Als we de bedrading bekijken op de afbeelding kunnen we al de arduino pinnen al correct gaan connecteren.

  Bedrading

  Je ziet dat de connecties bij de Joystick zijn:

  Nano   Joystick
  5V   Vcc
  Gnd   Gnd
  8   RESET
  A1   VRx/Hor
  A0   VRy/Ver
  D4   SW

  En bij de linkse knop A, en rechtse knop B:

  Nano   Knop A
  5V   Vcc
  Gnd   Gnd
  D3   OUT
  Nano   Knop B
  5V   Vcc
  Gnd   Gnd
  D2   OUT

  Gebruik suikertjes, of soldeer en isoleer met krimpkous, om te verhinderen dat je meer dan 2 draden in een connectie op de Arduino Nano moet bevestigen.

  gameconsole15

  Al de GND draadjes doen we samen in zo één suikertje en al de Vcc draden ook.

  gameconsole16

  Om zeker te zijn dat losse koperfilamenten voor geen kortsluiting gaan zorgen als het allemaal in het doosje gaat, ga je met soldeertin over de draaduiteindes. Zie de foto’s hieronder:

  gameconsole20 gameconsole17

  gameconsole18 gameconsole19

  Nu dat we de soldeerbout hebben kunnen we ook de draadjes aan de schakelaar solderen. Controleer waar de schakelaar zal bevestigd worden, zodat te draadjes lang genoeg zijn.

  gameconsole21

  Stap 4: Alles in het doosje

  TEST voor je alles vastlijmt. Om te testen, bekijk Stap 5 hieronder om te leren hoe de Arduino IDE te gebruiken, en bekijk dan het deel “Testen”

  Werkt alles? Dan kun je alles in het doosje monteren.

  gameconsole22

  Met het lijmpistool kan je voorzichtig en precies de componenten op de juiste plaats vastlijmen. Het scherm lijm je vast op de bovenplaat.

  Nu dat alles op zijn plaats zit mag het deksel erop en kan je deze met bv. een elastiek op zijn plaats houden. Lijm de doos maar helemaal dicht als je zeker bent dat je een game kunt opladen en de console werkt.

  gameconsole23

  Stap 5: Tijd voor een retro game!

  Om een game te kunnen spelen heb je de code nodig voor een game. Je vindt op onze repo code voor snake, pacman, pong en meer. Deze repo vind je hier: github.com/ingegno/RetroGames.

  Om deze code op je console te zetten heb je 2 dingen nodig die hieronder worden uitgelegd.

  Arduino IDE

  De Arduino IDE moet je downloaden, en is het programma waarmee je code kunt aanpassen, opslaan als een .ino file, en opladen naar de Arduino Nano als deze met de usb kabel met je computer verbonden is. De IDE kan je downloaden van de Arduino Website

  Naast deze Arduino IDE, hebben we ook code fragmenten nodig die speciaal gemaakt zijn om met onze componenten te kunnen spreken. Dit noemt men bibliotheken, of in het Engels, libraries. De volgende stap is deze dus downloaden en installeren.

  Adafruit libraries

  In de Arduino IDE, ga naar menu Schets > Bibliotheek gebruiken > Bibliotheek beheren…

  Hier kun je de libraries zoeken, en installeren. Specifiek dien je te zoeken op ST7735 via de zoekbalk, en de library ervoor te installeren:

  Screenshot2

  Nano Board Kiezen

  De Arduino IDE kan code maken voor veel verschillende microcontrollers. We moeten de IDE dus laten weten dat wij specifiek met een Arduino Nano werken.

  Je moet ook hiervoor in de IDE in het menu hulpmiddelen > board, de Arduino Nano kiezen en in menu hulpmiddelen > proccesor voor gewone Arduino Nano’s de optie ATMega328P (Old Booter). Heb je een ander type Nano dan ons, moet je mogelijks een andere processor kiezen!

  Nu is je console en de Arduino IDE klaar! Je kan een game van RetroGames opladen door de code ervan te downloaden, de ino file van het spel te openen in de Arduino IDE, de Arduino Nano te verbinden met een usb kabel aan je PC, en in menu hulpmiddelen > poort te poort te selecteren die er extra bijkomt na het inpluggen van deze usb kabel. Het opladen naar de Nano zelf doe je door op de opladen knop te drukken:
  Screenshot3

  Nu kan je spelen!

  gameconsole24

  Testen

  Je bent naar hier gekomen omdat je eerst je componenten wilt testen voordat je verder gaat.

  Hier wordt er uitgelegd hoe we door middel van blokken code kunnen kijken of de joystick en het scherm werkt. De blokken code kan je dan omzetten naar arduino code die we in de Arduino IDE kunnen zetten (voor uitleg over de Arduino IDE ga naar Stap 5). Als de blokken code niet lukt kan je onze blokken code ook downloaden bij downloads.

  Om te beginnen moet je op deze site zijn: blokkencode.ingegno.be

  We beginnen met de setup, we zeggen hier aan welke pin de knop zit van de joystick en aan welke pin de X en Y richting van de joystick bevestigd zijn. We geven ook mee aan de code dat we een Arduino Nano gebruiken en een TFT-Scherm. Je kan een digitale pin of een analoge sensor toevoegen door op het blauwe settings icoontje in het arduino blok te klikken

  Screenshot4

  • Platform vind je onder ‘Componenten’
  • TFT-Scherm vind je onder ‘Schermen’
  • Drukknop 2-draads en analog sensor vind je onder ‘In/Output’

  Nu heb je deze functie nodig:

  Screenshot5

  • Dit vind je onder ‘Functies’

  We beginnen met de code voor Arduino doe eerst. We starten met een start scherm in te laden als we de console aan zetten. Hiervoor gaan we de achtergrond van het scherm aanpassen en 2 stukken tekst laten verschijnen. De wacht 500 ms zorgt ervoor dat we een halve seconde wachten voordat Games tevoorschijn komt. ms staat immers voor milliseconden, dus duizendsten van seconde.

  Screenshot6

  • TFT-Scherm en kleur blokken vind je onder ‘Schermen’
  • Wacht vind je onder ‘Tijd’
  • Text vind je onder ‘Text’
  • Getallen vind je onder ‘Wiskunde’

  Nu voegen we een blokje toe dat zegt: zolang we niet op de joystick drukken gaan we niet verder. Dus als je op de joystick drukt gaan we verder.

  Screenshot7

  • Herhalen vind je onder ‘Herhalen’
  • Niet vind je onder ‘Logica’
  • Lees waarde knop vind je onder ‘In/Output’

  Het laatste stukje code dat in de Arduino doe eerst moet is het spel klaarzetten voordat het begint. We gaan al een sprite klaarzetten dat we dan laten kunnen doen bewegen. Daarna wacht de code 3 seconden voordat het spel begint.

  Screenshot8

  • Stel item in op vindt je onder ‘Variabelen’ en laat je toe zelf opslagnamen toe te voegen. Deze kunnen een waarde bevatten, en noemt men variabelen (omdat de waarde kan veranderen, dus variabel is). Zo kun je door item te wijzigen in een andere naam, Stel Xpos in en Stel Ypos in aanmaken.

  Nu gaan we naar Arduino herhaal voor altijd. Deze code gaat de arduino blijven herhalen todat je hem uit zet. Maar we beginnen met een fucntie op te vragen. Deze functie zal de joystick lezen vandaar noemt de functie lees_joystick.

  Screenshot10 Screenshot9

  • Deze functie maak je aan door bij ‘Functies’ een opdracht te maken die je dan ‘lees_joystick’ noemt. Daarna kan je het blokje ‘lees_joystick’ ook bij “Functies” vinden, en dan het toevoegen aan het Arduino herhaal voor altijd blok.

  Nu schrijven we de code voor lees_joystick. We gaan kijken op welke X,Y positie de joystick staat en zo kunnen we dan onze sprite in die richting laten gaan.

  Screenshot11

  • Het Als blok vind je onder ‘Logica’ en kan je configureren door op het blauwe settings icoontje te klikken.

  Nu we weten in welke richting de speler de joystick duwt, kunnen we de sprite in die richting laten bewegen. We hebben enkele nieuwe variabelen nodig om te weten of de positie wel veranderd moet worden, immers aan de rand van het scherm kun je niet verder bewegen!

  Screenshot12

  Als de nieuwe positie wel degelijk nieuw is en niet het zelfde gaan we verplaatsen.

  Screenshot13

  • Commentaar blokken zijn niet nodig en doen niets voor de code. Deze blokken zijn er alleen voor jou om te helpen herinneren waarvoor de code dient.

  Klaar!
  Nu kan je de code kopiëren die in de rechterkolom staat onder “Arduino Source Code” en plakken in een lege schets in je Arduino IDE. Druk op de upload knop om het op je console te plaatsen, en test je joystick en het scherm zo.

  Werkt jou code niet? De blokken op blokkencode.ingegno.be kun je opslaan als een xml file (via knop rechtsboven), en zo delen met anderen. Onze test xml files vind je bij de voorbeelden in de repo. Je kan ze downloaden en opladen in blokkencode.ingegno.be via de knop rechtsboven.

  Handleiding extra spelletjes opladen

  We leggen je uit hoe je thuis zelf onze spelletjes kunt opladen op je Ingegno Retro Games Consoles, in de volgende video:

  Downloads

  Handleiding: Download


  2D Bestanden: Download


  Games (arduino code): Download


  Test blokkencode: Download