Tangramagic: een spookgat?

Tangramagic: een spookgat?

Niet alles is wat het lijkt. Een vierkant, een rechthoek? Ze zijn zoveel meer!

Is het wiskunde? Is het magie? Het is mathemagic!

Benodigdheden

Materialen:

 • papier

Gereedschap:

 • schaar

Optioneel:

 • lasercutter
 • plexiglas
 • Tangramagic: een spookgat?

  Een paradox? Waar is nu de ontbrekende vierkant?

  Leg dezelfde stukjes van de puzzel om een rechthoek te vormen met en zonder een 1x1 gat erin ( het Spookgat). Het ziet er als volgt uit:

  tangram puzzle

  Zelf proberen? Print het sjabloon voor de twee kaders uit. Print dan het sjabloon van de puzzelstukken uit. Haal je schaar, knip de stukjes uit en begin te puzzelen.

  Hoe komt het dat het vierkantje weg is?

  Haal een meetlat en meet nauwkeurig. Wat merk je op?

  Een beetje geschiedenis

  De uitvinder van het spel, G.Sarcone, ontdekte dat het met een eenvoudige puzzel als de Tangram mogelijk is om geometrische wonderen te doen als er 2 L-vormige stukken aan worden toegevoegd: in feite 1 set Tangram-puzzels gecombineerd met deze 2 L- gevormde stukken vormen samen een rechthoek.

  Maar met deze twee extra stukjes is het mogelijk, door de puzzelstukjes te herschikken, om de oorspronkelijke rechthoekige configuratie opnieuw samen te stellen met 1 stukje dat ontbreekt! Lees er meer over op archimedes-lab.org.

  Puzzels met verdwijn-effecten zijn een merkwaardige tak van geometrische patronen puzzels. Een verdwijnpuzzel is eigenlijk een *optische illusie die kan worden gebruikt om te trainen met redeneren over geometrische figuren.

  Wanneer de stukjes van een verdwijnpuzzel opnieuw worden herschikt, lijkt een deel van het oorspronkelijke gebied te verdwijnen, ook al blijft de omtrek van de puzzelvorm blijkbaar hetzelfde!

  Andere Tangram activiteiten

  Een leuke les over de tangram voor het basis onderwijs vind je in onze google drive.

  Nog een leuke STEAM activiteit waar je met de tangram aan de slag gaat is de MaakBib Tangram Labojas.