Nylon kousen, lijm en zeefdrukken!

Nylon kousen, lijm en zeefdrukken!

Benieuwd naar hoe Andy Warhol zijn kunstwerken kopieerde? Ontdek en experimenteer met zeefdruk, je hebt maar een paar nylon kousen nodig!

Doel van deze activiteiten is om te ontdekken hoe men kan zeefdrukken met gemakkelijk beschikbare materialen zoals lijm en nylonkousen.

Deze handleiding werd ontwikkeld door Lies Warlop voor Maakbib.

Benodigdheden

Materialen:

 • Nylon kousen
 • Witte lijm
 • Verf (textielverf indien je op textiel drukt)
 • Papier
 • Karton
 • Gereedschap:

  • schrapertje
  • Borduurring
  • Verfborstels
 • Permanente stift
 • Schaar
 • design

  Stap 1: Teken je design

  Teken je design op een blad.

  design

  In deze handleiding gaan we twee keer zeefdrukken, deel één is de boomstam, deel twee is de kruin van een boom.

  Inspiratie nodig? Leuke gratis templates kan je bv. hier vinden template

  Stap 2: Ring KLaar Maken

  Verzamel je materialen: Nylon kousen, borduurringen, witte lijm, verf borstel, permanente stift, papier, schaar.

  ring1

  Trek de nylonkous over de binnenste ring van de borduurring. Steek de buitenste ring over de binnenste zodat de kous vast zit.

  ring3

  Knip 1 laag (de bovenste) weg. Nu heb je een borduurring met één laag nylon. Zorg dat het goed aangetrokken is!

  Stap 3: Tekenen Op Nylon

  ring3 ring4

  Zet de tekening over op de nylon van de hoepel. Gebruik hiervoor een permanente stift! Herhaal dit dan ook voor je tweede ring, het tweede deel van je design.

  Stap 4: Lijm Toevoegen

  ring3 ring4

  Breng de lijm overal aan ROND de tekening, dus NIET OP DE TEKENING.
  Je kan zien op de vorige foto dat de tekening op het papier enkel zichtbaar is door het boomstronk gedeelde, dus het deel waar er GEEN lijm is.
  De lijm zorgt dat de gaatjes in de nylon dicht zijn. Zo komt er enkel verf door de nylon waar er geen lijm is!

  Gebruik hiervoor PVA / witte lijm.

  Je kan lijm gemakkelijk aanbrengen met een verfborstel.

  ring3

  Laat de lijm drogen.

  Dit kan even duren. Je kan het versnellen door een haardroger te gebruiken om het sneller te laten drogen.

  Stap 5: Check voor gaatjes!

  Is een tweede laag lijm nodig?

  Wanneer de lijm droog is, houd de ring voor het raam om te zien of er nog gaatjes zijn die niet goed dicht gemaakt zijn door de lijm. Indien ja, breng een extra laag lijm aan. Enkel de tekening moet straks verf doorlaten.

  ring3

  Stap 6: Printen!

  Verzamel je benodigheden: papier, verf, hoepels en karton. Plaats verf aan de rand (op de lijm). Zorg voor genoeg verf dat de hele tekening (opening) bedekt zal zijn, maar zorg dat het niet te veel is zodat het er niet onder uitloopt. Met de rechte kant van een stuk karton of plastieken kaart, zoals een bankkaart, schraap je de verf over de tekening (opening) heen.

  ring3 ring4

  Je moet hier ook oefenen en uitproberen hoe hard of hoe zacht je moet duwen.

  ring3 ring4

  Wanneer de tekening bedekt is met verf, kan je de ring van het blad nemen. Doe dit voorzichtig.

  ring3

  Wil je een andere kleur proberen? Is je nylon te vuil? Was het gewoon af!

  Opgelet! Je lijm kan loskomen, dus zeker controleren of je geen gaatjes hebt die je terug moet opvullen met lijm.

  Stap 7: Experimenteer

  Experimenteer met drukken van meerkleurige ontwerpen of met serie productie

  ring3ring3

  Als je voor meerkleurige ontwerpen gaat, druk eerst 1 ring af, en laat het drogen voordat je de tweede ring erop legt en ook gaat afdrukken.

  ring3

  Wil je op textile drukken? Dat kan! Gebruik textiel verf, herhaal de stappen zoals hierboven.

  ring3

  Let wel op dat je een stuk karton tussen twee lagen textiel plaatst om te vermijden dat de verf een afdruk achterlaat op de onderste laag.

  ring3

  Weetjes

  Wat is zeefdruk eigenlijk?

  Zeefdruk is een doordruktechniek die gebruikt wordt bij affiches, kunstwerken en textielbedrukking. Doordruktechniek wil zeggen dat je door iets drukt of duwt. In dit geval duwen we de verf door de gaas (nylon). Het werd vroeger vooral gebruikt voor massaproductie. Dat wil zeggen dat je veel kopieen maakt van één object. Een eenvoudige overzicht van deze techniek vind je hier

  Geschiedenis van de zeefdruk.

  De oorsprong komt uit Azië (Japan) waar het gebruikt werd om op zijde te drukken. Deze techniek werd meegenomen naar Europa waar men begon met machines maken om de druktechniek te gebruiken voor massaproductie. Het eerste patent op de zeefdruktechniek werd op 11 juli 1907 verleend aan Samuel Simon uit Manchester (in het Verenigd Koninkrijk).

  Versierde stoffen, ook voor het volk!

  De Japanse keizer liet geborduurde kleding alleen toe aan hoger geplaatsten. Gewone mensen mochten alleen eenvoudige kleding dragen. De Japanner Yuzensai Miyasaki (1654-1736) heeft hier met de zeefdruktechniek een einde aan gemaakt. Hij wordt samen met Zisukeo Hirose (1822-1890) als de uitvinder van zeefdruk beschouwd.

  ring3

  Wist je dat …

  … kunstenaar Andy Warhol zijn kunst in zijn ‘fabriek’ produceerde? Hij wou een boodschap uitzenden over de massaproductie van materialen. Hij heeft niet één kunstwerk van een bepaald onderwerp, maar kon zijn kunst zo vaak reproduceren als hij wou door de zeefdruk techniek.

  Embed from Getty Images

  STEM

  In deze low tech activiteit focust het STEM gebeuren op het creëren van een geschikt sjabloon voor zeefdruktoepassingen.

  Volgende talenten heb je hiermee zeker getraind: planmatig werken, zorgvuldig werken, creatief denken.

  Als men dan onderzoek doet naar de geschiedenis en de moderne toepassingen van zeefdruk, ontdekt men hoeveel wetenschappelijke en technische kennis van pas komt bij deze techniek.
  Bijvoorbeeld, als je de verschillende materialen die voor zeefdruk op industrieel niveau gebruikt worden gaat onderzoeken, ontdek je heel wat chemie.

  Laat je inspireren door Andy Warhol

  Op warhol.org vind je interessante informatie over deze kunstenaar, en als je op zoek bent naar ideeën om te experimenteren met kunst, neem een kijkje naar het lesmateriaal dat daar te vinden is.

  Belichting en het maken van een drukvorm

  Het overbrengen van het te drukken beeld op het drukraam gebeurt in de industrie door middel van belichting.

  Eerst wordt er een lichtgevoelige emulsie op het raam aangebracht. Dit wordt in een warmtekast gedroogd. Daarna wordt de film (met het beeld) erop gemonteerd. Het raam wordt dan in het kopieerraam gelegd. Dit wordt vacuümgezogen en rechtop gezet. Dan wordt het geheel belicht door een UV-lamp (kwikdamplamp). De delen van de emulsie die in aanraking zijn gekomen met licht worden hard, de delen die afgedekt zijn (door de film), blijven zacht. Als je het raam daarna uitspuit met de hogedrukspuit, lossen de zachte delen op in water. Zo ontstaat het drukbeeld.

  ring3

  Zonder wetenschap zou men dit nooit hebben kunnen doen!

  Technische toepassingen

  Druktechnieken zoals vlakdruk, hoogdruk en diepdruk stellen speciale eisen aan de fysische eigenschappen van de te gebruiken inkt. Zo moet de inkt beter hechten aan het te bedrukken materiaal dan aan de drukvorm, omdat hij anders niet of niet voldoende wordt overgedragen. Bij zeefdruk is dit probleem niet aan de orde; de inkt wordt door het zeefraster heen op het materiaal gedrukt. Daardoor is zeefdruk geschikt om anders moeilijk bedrukbare materialen te bedrukken, zoals bepaalde kunststoffen. Deze techniek wordt veel gebruikt voor het maken van zonnecellen en printplaten, waarbij men in plaats van gekleurde inkten andere emulsies gebruikt zoals bijvoorbeeld soldeerpasta.

  Maak het je eigen.

  Onderzoek hoe zeefdrukramen klaargemaakt worden. Zou je een eigen belichting installatie kunnen maken?

  Wat heb je daarvoor allemaal nodig? Probeer het!

  Nog weetjes

  Enkele referenties gebruikt voor deze handleiding:

  Voordelen van Zeefdruk

  Met zeefdrukken kan men in principe elk materiaal, elk oppervlak en elke structuur bedrukken. Ook elke materiaalvorm is bedrukbaar: bol, hol, rond, … .
  Je drukt met een relatief dikke laag inkt, hierdoor kun je dekkend en kleurecht drukken. Dekkend wil zeggen dat je de ondergrond niet meer door de aangebrachte inktlaag heen kunt zien. Kleurechtheid wil zeggen: de mate waarin de inktlaag onder invloed van licht verandert. Dankzij chemie kan de bedrukking aan speciale eisen voldoen, zoals: wasbestendig, weerbestendig, temperatuurbestendig …

  Zeefdruk is heel geschikt is voor kleine oplagen.

  Downloads

  Handleiding: Download